Braverman test

Last van stress, gevoelens van depressie, angsten, voel jij je onrustig, heb je het idee dat je daadkracht is verminderd of gaan je cognitieve functies achteruit?  
De Braverman-test kan inzicht geven in verstoringen met de neurotransmitters, meten is weten.
Wanneer er verstoringen zijn in de neurotransmitters (dopamine, serotonine, acetylcholine en GABA), kunnen we snel en effectief werken aan herstel om weer optimaal te kunnen presteren, goede snelle keuzes maken, lekkerder in je vel zitten en je goed voelen.

Je kan hier gratis de test doen om te kijken of er een onbalans is, maak hierna een afspraak (kan ook online) voor een intake om de uitslag te bespreken.
(Het is geen diagnosemiddel, raadpleeg hiervoor een arts!)

 


 

Dopamine

Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol bij de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem van het brein. Personen met een dopamine natuur zijn vaak krachtig, hebben hun woordje klaar en zijn snel van begrip.
Iemand die van nature over veel dopamine beschikt, heeft een sterke wil, weet precies wat hij/zij wil en hoe dat voor elkaar te krijgen. De persoon is vastberaden, kan lang gefocust zijn en kan zich goed concentreren. Deze persoon kan strategisch denken, goed plannen en organiseren, problemen oplossen en visies bepalen. Deze persoon is niet erg gevoelig, mist snel inlevingsvermogen, is krachtig en heeft veel breinenergie.

Dopamine tekort:
Iemand die een tekort aan dopamine heeft, uit zich als eerste in een verminderde concentratie, moeite met plannen en moeite met keuzes maken. Deze personen kunnen moe wakker worden, wat aankomen in gewicht en kunnen sociaal contact vermijden. Bij een groot tekort, kunnen personen zich somber en lusteloos voelen. Tevens zijn deze personen gevoelig voor verslavingen.

Serotonine

Serotonine heeft een helend, verzorgend en verzadigend effect op het lichaam en brein. Tevens reguleert deze neurotransmitter het waak/slaapritme omdat het de voorloper is van het hormoon melatonine. Deze neurotransmitter is tevens intensief betrokken bij de centrale regulatie van de eetlust, temperatuur, pijn, bloeddruk, stemming en het gedrag. 
Iemand die van nature over veel serotonine beschikt, is een realist, sterk in anticipatie en soms wat impulsief. Deze persoon houdt van meedoen om het plezier en niet om het doel. Hij/zij ziet presteren als iets meteen gedaan hebben. Deze persoon houdt niet van gewoontes en routines en gedijt goed bij verandering. De persoon is handig en opmerkzaam, is vindingrijk en heeft een goede motoriek. Hij/zij is optimistisch, opgewekt en makkelijk in de omgang.

Serotonine tekort:
Iemand die een tekort aan Serotonine heeft, merkt dit in eerste instantie in het verlies van enthousiasme in de dagelijkse dingen. Er wordt minder genoten van het eten en er kunnen darmproblemen ontstaan. Tevens heeft de persoon moeite om de diepe slaap te vatten. De vitaliteit vermindert en dit kan leiden tot een depressie.

GABA

GABA is een remmende neurotransmitter en remt neuronale activiteit in het brein. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein uitgezet kunnen worden waardoor bepaalde prikkels niet meer binnen komen. Dit zorgt voor rust in het hoofd. Tevens zorgt het voor relaxatie van de spieren. Deze neurotransmitter heeft kalmerende eigenschappen, net als valium. 

Iemand die over veel GABA beschikt is uitermate betrouwbaar en komt altijd op tijd. Deze persoon kan doelen stellen, organiseren en plannen. De meest karakteristieke kenmerken zijn punctualiteit en een praktische instelling. Hij/zij is verstandig en degelijk tegenover anderen. Deze persoon is een echte teamplayer die niet op de voorgrond staat en staat altijd klaar voor advies en een luisterend oor.

GABA tekort:
Iemand die een tekort aan GABA heeft, merkt dit in eerste instantie in onrust, stress en irritatie. De slaap wordt steeds vaker verstoord. Iemand wordt prikkelgevoelig en steeds meer geluiden komen binnen. De hersenen worden niet meer 'uit' gezet. 's nachts kan iemand ook blijven piekeren waardoor de diepe slaap niet gevat wordt. Overdag wordt die persoon moe en krijgt last van stemmingswisselingen.

 

Acetylcholine

Acetylcholine is de neurotransmitter van het (para)sympatische zenuwstelsel (zorgt voor de actie en de ruststand in het lichaam). 
Iemand die van nature over veel acetylcholine beschikt, is vaak gevoelig en sociaal ingesteld. Deze persoon is zintuiglijk geori├źnteerd, flexibel, creatief en impulsief. Een snelle denker, die constant aan anderen denkt, hij/zij beleeft plezier aan het enthousiast uitwisselen van idee├źn en staat hierdoor open om alles te proberen. Deze persoon is charismatisch en goed in het onderhouden en het maken van vriendschappen.

Acetylcholine tekort:
Iemand die een tekort aan Acetylcholine heeft, merkt dit in eerste instantie aan het verminderd denken, verminderde zintuiglijke waarneming, afnemend enthousiasme en vergeetachtigheid. Als het brein trager wordt, wordt het lichaam ook trager.